Porte d'Orleans, c'est ça!
Door: Bo Stevens
11 September 2009 | Frankrijk, Parijs
Ik ben nu een kleine week in Parijs en ik kan niet anders dan concluderen dat het hier leuk is. Gelukkig. Ik zal proberen in het kort een samenvatting te geven van wat we zoal gedaan en geregeld hebben de afgelopen vijf dagen.
Even vooraf: omdat ze in Frankrijk graag anders zijn dan de rest van Europa, hebben ze hier een toetsenbord speciaal voor de Fransen. Dit houdt in dat een heel aantal toetsen omgewisseld zijn of zelfs een totaal andere betekenis hebben. Mochten er in het verhaal gekke woorden staan, onthou dan dat ik niet bezopen was, maar dat wat bij ons de A is, hier een Q is. een woord als verhqql is dus gewoon verhaal...
Alors,
Na onze aankomst zondagavond rond half tien op Gare du Nord, hebben we meteen ons hostel opgezocht. We moesten met de Metro ergens in het zuiden van Parijs zijn (het 15e, voor de insiders). Dit ligt niet heel ver van de Eiffeltoren, maar die is toch nog een heel eind lopen. Het Hostel was echt een Hostel woqls het bedoeld is. Veel bedrijvigheid, mensen lopen in en uit en alle talen worden door elkaar gesproken. Nadat we ingecheckt hadden ontmoetten we op onze kamer een halve Spanjaard (waar de andere helft vandaan kwam ben ik helaas niet achter gekomen) die ons meteen héél veel moed in sprak voor het vinden van kamers of een appartement (niet dus). Hij was al 6(!) dagen in het hostel en kon hier niets vinden. een dag later was hij vertrokken. De overige kamergenoten vqn de eerste nqcht hebben we niet gesproken. Zij lagen al te pitten toen wij binnen kwamen en deden dit nog steeds toen wij de dag erna om zeven uur in de ochtend vertrokken richting school.
We moesten wel zo vroeg vertrekken, aangezien we nog geen flauw idee hadden hoe in het 17e te komen, bovendien wisten we ook nog niet met welke lijnen en vanaf welke stations we het beste naar school konden reizen. Hoewel 15 en 17 qua getal dicht bij elkaar liggen, betekend dit in Parijs gewoon van zuid naar noord en daarmee dus gewoon 45 minuten met de metro. Na een overheerlijke en opmerkelijk goedkope (€2,-) cappucino in een opmerkelijk vroeg geopende brasserie, hebben we de metro gepakt en zijn naar school vertrokken. Hoewel we, naar achteraf bleek, een keer onnodig overgestapt zijn waren we keurig op tijd op school en werden we door de speciale studentenvereniging voor Erasmmus/exchange students ontvqngen met een typisch PETIT déjeuner. Met de nadruk op petit dus. Alles was klein. Na een korte introductie bleek dat we pas 's middags zouden beginnen met de les, waarop we besloten om dan maar de stad in te gaan om één of een aantal agencies waar we contact mee hebben gehad via de mail te bezoeken.
Na een goed gesprek met de 'makelaar' en het bekijken van wat leuke appartementen (op foto's) de afspraak gemaakt dat ze snel iets zou laten horen... Vervolgens maar wat praktische zaken geregeld zoals een franse SIM-kaart. Ik ben er overigens al achter dat we hier werkelijk overal geld voor kloppen: 5 euro beltegoed moet je in 5 dagen opmaken... Tja zo kan ik ook rijk worden...
Daarna teug naar school voor de eerste Franse les. We hebben vantevoren een formulier moeten invullen aan de hand waarvan ze ons naar niveau hebben ingedeeld. Wij zitten in de Intermediate klas en dat is maar goed ook want ik zie mezelf nog niet meepraten met de advanced. De klas is overigens super leuk. Alles zit door elkaar: we hebben (natuurlijk) een hele hoop aziaten (opvallend veel) uit China, (Z)Korea en Japan. En uit Europa werkelijk overal vandaan: Duitsers, Portugezen, Italianen, een Hongaar, Polen, noem maar op. Gezellige boel in ieder geval. Helemaal met onze lerares, Mdme DESROCHES. Geweldig leuk! Maakt grap na grap, steekt de draak met alles en iedereen inclusief zichzelf en weet zo een heel relaxte sfeer te creëren. Het Frans praten an zich gaat nog niet al te soepel, maar dat komt eigenlijk vooral doordat ze hier enorm veel uitdrukkingen gebruiken die niet te vertalen zijn naar onze taal. Regel één bij Mdme DESROCHES is dan ook: alleen Frans in het lokaal. Geen Engels, geen Nederlands niets. Als ze wel een andere taal meent te horen dqn vraagt ze wat voor 'langue barbare' dat is en mag je dat in het Frans uitleggen. Ik denk dat het werkt.
Enfin, de rest van de week hebben we dus iedere dag van 14.15uur tot 16.45uur Frans gehad.
De zoektocht naar een appartement verliep in eerste instantie niet echt soepel. De makelaar waar ik al over vertelde heeft niets meer laten horen en de man waar we dinsdagmiddag een afspraak mee hadden, had zijn telefoon opeens uitstaan toen we hem wilde bellen omdat we zijn huis niet konden vinden. Overigens zijn we daar achteraf helemaal niet zo rouwig om, omdat dat om een appartement ging nabij CLICHY. Een van de wijken waar we nog wel eens kampvuurtjes maken met auto's.
De dag erna zijn we maar weer naar een andere makelaar geweest en die kwam op de proppen met een appartement waar hij de sleutels van had en waar we meteen konden gaan kijken en, als het beviel, meteen in konden. Kijk, dat klonk mij nou als muziek in de oren. Gewoon, geen geëmmer, gewoon kijken, betalen, hebben. Nadat we zijn wezen kijken toch nog even een slag om de arm gehouden omdat we nog wat andere ijzertjes in het vuur hadden die wellicht goedkoper zouden zijn. Toen bleek dat we daarmee op zijn vroegst pas volgende week iets mee wouden kunnen krijgen hebben we besloten om het appartement in Porte d'Orléans te nemen. Een tweekamer appartement met een aparte badkamer en keuken. Totale oppervlakte 55 vierkante meter. Het appartement is redelijk gedateerd maar voor ons ideaal. Ik zal zo snel mogelijk wat foto's gaan plaatsen (na het weekend).
Ik merk dat ik nog heel veel wil en kan vertellen, maar ik moet de TGV halen dadelijk dus ik brei er even een einde aan. Dit weekend ben ik weer even in Nederland, zondagavond keer ik hier weer terug. Volgende keer zal ik wat meer vertellen over de activiteiten die we tot nu toe gehad hebben en welke er nog gaan komen. Voor nu:
A Bientot!
:SMS update:: 14 september 2009 :
Kroeg met beursspel en een paar knotsgekke Canadezen, gezellig maar moet zo naar huis.. Morgen begint school, we hebben alleen geen flauw idee waar of hoe laat... Franse school zullen we maar zeggen! ... Verder alles in orde!
:SMS update:: 14 september 2009 :
Oh en het rookverbod werkt hier PRIMA! Heerlijk!
11 September 2009 - 18:20
Maud:
Dqqg Bo,
klinkt good, bön benuujd nqo de foto's. Good inrichten he, wqnt veer komme ql euver ein pqqr wqeke en verwqch op zien minst ein gezellig en knusse kqmer vqn twee jonges wie uch. V"qöl plezeer dit weekend en toet sjnel!!
Leefs Mqud
ps: maar op zien "Frans" gesjreeve, zodetste t ouch good begrieps -
11 September 2009 - 18:34
Nick:
Dju wqem hqer hiej diej toetse omgeruuld??? in eder gevql vqöl plezeer dqo in Pqris!
gegroet! -
11 September 2009 - 21:58
Lynette:
Je bent nu al bijna hier! En de wouden liggen in Afrika he?! ;) Love you! Kusje -
11 September 2009 - 21:59
Lynette:
Oh ja, mag die ontzettende karige foto eraf? -
11 September 2009 - 23:59
Ferdous:
heey Bo!!
het lukt allemaal wel daaro zo te lezen :P
dat is wel fijn!!
het aller belangrijkste is dat je gwn een dak boven je hoofd hebt en weet dat je daar no matter what in paris, terecht kunt. Dus ben blij voor je dat alles uiteindelijk goed is gegaan :D!!
ben benieuwd hoe je andere dagen gaan verlopen dus ik zal ze zeker lezen!!
ik neem afscheid in het spaans :P :
Saludos!! -
12 September 2009 - 08:13
Rick:
Hee Bo,
Ik ben eens benieuwd hoe snel je het frans onder de knie hebt vooral als Mdme DESROCHES de slogan 'langue barbare' blijft gebruiken, ik denk wel dat dit werkt, enfin ik ben eens benieuwd naar foto's van de ruimte waar je de komende maanden gaat verblijven.
Poen Rick -
13 September 2009 - 08:51
Gaas:
bonjour monsieur Beau!
Beter op je naam nu zo te schrijven he ;) Ik zag je nog fietsen zaterdag, maar meneer had weer z'n oren dicht... weekendje Paris in november staat gepland ;)
amusez-vous! -
13 September 2009 - 09:36
Nick:
@gaas
Dat komt door die lange haren van hem! -
13 September 2009 - 11:54
Gerard:
Hi Bo, die ontzettend karige foto moet blijven! -
14 September 2009 - 09:28
Kai Stevens:
Ha Brüder,
Vaol plezeer in Paries, ich hub dich get extra fotoruimte cadeau gedaon, kinse ff veuroet. Tot snel!
- Kai -
14 September 2009 - 09:51
Ria Wassenberg:
En al weer gesetteld in die mooie lichtjesstad na afgelopen weekend!?!
Mis je meisje niet tu veul!
Doegggggggggggggggg
RiadePia en Bennie -
14 September 2009 - 17:14
Paul:
He Bo,
Ben benieuwd naar de picas van je casa. Groeten uit R-town -
14 September 2009 - 18:30
Leon:
Mos maar zegge taege ide lerares det ze plat mot spraeke(jao Nick'spraeke') det is gein language barbare. Verder geit 't dich waal good zo te heure, prima.
Have fun... -
15 September 2009 - 01:13
Lieraar:
Moet ik nu echt een spellingscontrole houden hier?
of zal ik t zo laten?:P
15 September 2009 - 06:23
M-F Tilmans:
Bonjour,
J'ai lu que la vie parisienne te convient donc maintenant ....au travail. -
15 September 2009 - 09:40
Mark:
Hey Bo,
Leuk om te horen dat het goed met je gaat enz. Maar kun je me uitleggen waarom ik eerst 10 mailtjes moet krijgen, die ik heb aangezien als spam? Waarom staat je naam niet in de mail, maar een of ander nummer?
Nouwja, na 10 mails dacht ik, mischien moet ik het toch maar eens gaan lezen (A)
Ik wens je iig heel veel plezier!
Gr
Mark -
16 September 2009 - 14:42
Robin Sterk:
Bonne chance et bon courage dans la Ville Lumière!
robin sterk